Τρίτη 4 Μαρτίου 2014

TIPS ΓΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, ΑΝΤΙΔΟΤΟ!

Ο Αμερικανός γιατρός Στιβ Πάρκερ έχει αφιερώσει περίπου τρεις δεκαετίες ερευνώντας τα οφέλη της μεσογειακής διατροφής παρακολουθώντας όλες τις επιστημονικές εξελίξεις. Πρόσφατα μάλιστα κυκλοφόρησε η νέα βελτιωμένη έκδοση του βραβευμένου μπεστ σέλερ του που εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2007. Ο τίτλος του βιβλίου είναι The Advanced Mediterranean Diet: Lose Weight, Feel Better, Live Longer (Εξελιγμένη Μεσογειακή Δίαιτα: Χάστε βάρος, νιώστε καλύτερα, ζήστε περισσότερο, εκδ. pxHealth) και σε αυτό ο ειδικός εξηγεί πώς μπορείτε να αποκτήσετε το σώμα που πάντα ονειρευόσασταν αλλά και να το διατηρήσετε, χωρίς να στερηθείτε τίποτα.


Η κεντρική φιλοσοφία του πλάνου που προτείνει ο Δρ Πάρκερ έχει τις ρίζες της στις αρχές της μεσογειακής δίαιτας όπως αυτές διατυπώθηκαν τη δεκαετία του ’50, όταν ο Αμερικανός Δρ Άνσελ Κέις και οι συνεργάτες του ξεκίνησαν μια μεγάλη μελέτη -διάρκειας τριάντα χρόνων- γνωστή ως «Η έρευνα των επτά χωρών». Στο πλαίσιο αυτής μελετήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες ανθρώπων από Γιουγκοσλαβία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία, Ολλανδία και Φινλανδία.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι κάτοικοι της Κρήτης και της Νότιας Ιταλίας εμφάνιζαν το μικρότερο ποσοστό θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνο, καθώς και τον υψηλότερο μέσο όρο ζωής. Από τότε, λοιπόν, πολλοί ερευνητές έστρεψαν την προσοχή τους στη μεσογειακή διατροφή, η οποία αποτελεί περισσότερο τρόπο ζωής και λιγότερο μια δίαιτα.

Κάπως έτσι δημιούργησαν τη γνωστή πυραμίδα. Στη βάση της βρίσκονται τα τρόφιμα που πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά και σε μεγάλες ποσότητες, ενώ αντίθετα στην κορυφή της υπάρχουν οι τροφές που χρειάζεται να προσλαμβάνονται αραιά και σε μικρότερες ποσότητες. Η συγκεκριμένη διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά. Προβλέπεται η καθημερινή κατανάλωση γαλακτοκομικών (κυρίως τυριού και γιαουρτιού) και η χρήση ελαιόλαδου, αφού θεωρείται η βασική πηγή λίπους. Δίνεται έμφαση στα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τα ψάρια (ιδιαίτερα σε όσα αποτελούν πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων, όπως ο τόνος και η σαρδέλα), τα πουλερικά, το κόκκινο κρασί, ενώ προτείνεται ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος και της ζάχαρης (σε εβδομαδιαία βάση).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου